Ο Νίκος Ορδουλίδης παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ το έργο του με τίτλο Το λαϊκό πιάνο: η εποχή του ρεμπέτικου (βιβλίο και δίσκος), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πριγκηπέσσα. Θα μιλήσουν οι: Μαρία Ζουμπούλη Κοσμήτορας Σχολής Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Μυστακίδης Μουσικός – Διδακτικό Προσωπικό στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Στάθης Παχίδης Τραγουδοποιός – Αρθρογράφος.
Πρόκειτα για τον πρώτο δίσκο του καλλιτεχνικού-ερευνητικού προγράμματος του The Eastern Piano Project. Η έκδοση συνοδεύεται από τον δίσκο και περιέχει την μουσική καταγραφή των μουσικών έργων που ηχογραφήθηκαν, καθώς επίσης και ανάλυση τόσο των έργων όσο και του όλου εγχειρήματος.
Η υλοποίηση του πρώτου αυτού του δίσκου προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα του λαϊκού πιάνου ως μία σύγχρονη μουσικολογική προσέγγιση, που αφορά τόσο το ίδιο το μουσικό υλικό, με τα συγκεκριμένα υφολογικά και μορφολογικά του χαρακτηριστικά, όσο και τη διαδικασία παραγωγής του, από τη σύνθεση έως την ηχογράφηση. Μολονότι σημεία αναφοράς είναι τα συγκεκριμένα ηχογραφήματα, η ανάλυση αφορά στο ολιστικό εγχείρημα του λαϊκού πιάνου, αφού η κατά το δυνατόν πληρέστερη επισκόπηση του μουσικού υλικού και της πορείας του στον χρόνο υπαγορεύει την προσπέλασή του μέσω πολλών και διαφορετικών οδών, όπως η μορφολογία και η υφολογία, η ψυχολογία, η ιστορική τεκμηρίωση, οι τεχνολογίες της εκτέλεσης αλλά και της ηχογράφησης, το περιβάλλον της μουσικής βιομηχανίας, οι παράγοντες της οικονομίας, η κοινωνιολογία και η αισθητική. Στην «Εποχή του Ρεμπέτικου» παρουσιάζονται δώδεκα κομμάτια, που αποτελούν ισάριθμες προσπάθειες κατανόησης του αισθητικού κόσμου του ρεμπέτικου. Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύεται το μουσικό κείμενο των εννέα από αυτά, αφήνοντας κατά μέρος τους τρεις ηχογραφημένους αυτοσχεδιασμούς. Το σημαντικότερο έρεισμα της καταγραφής των εννέα αυτών κομματιών έγκειται στην σημερινή ανάγκη ψηλάφησης του κομβικού συμπλέγματος προφορικότητας και εγγραμματοσύνης, και των υπερκείμενων σε αυτές οντοτήτων του λαϊκού και του λόγιου. Η κατανόηση της αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ τους οδηγεί στην ανανοηματοδότηση όχι μόνο των σχέσεών τους, αλλά και της ίδιας τους της υπόστασης και τροφοδοτεί μία σειρά ερωτημάτων.
Ο Νίκος Ορδουλίδης σπούδασε στο UniversityofLeeds της Αγγλίας (διδακτορικό στα πεδία της λαϊκής μουσικολογίας και της εθνομουσικολογίας, και μεταπτυχιακό στην μουσική εκτέλεση) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πτυχίο μουσικής επιστήμης και τέχνης). Η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στο δισκογραφικό έργο του Βασίλη Τσιτσάνη και στα προβλήματα της έρευνας γύρω από την λαϊκή μουσική. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τον μουσικό συγκρητισμό που διέπει τις λαϊκές μουσικές. Επίσης, οι πρακτικές εκτέλεσης και η παιδαγωγική προσέγγιση του λαϊκού πιάνου συνιστούν μία έτερη πτυχή της ερευνητικής του δραστηριότητας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την τεκμηρίωση της ιστορικής δισκογραφίας, το πιάνο στα λαϊκά είδη, την πνευματική ιδιοκτησία και το ζήτημα των μουσικών παραπομπών, την λαϊκή μουσική στην εκπαίδευση, την εκκλησιαστική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις ελληνικές εστουδιαντίνες και το ρεμπέτικο. Είναι ενεργός συνθέτης με πέντε δισκογραφικές δουλειές· μέλος του ModernGreekStudiesAssociation, του InternationalCouncilforTraditionalMusic και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Από το 2014 έως το 2018 δίδαξε ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος και ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (ΕΡ.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου. Από το 2018 διδάσκει ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εκδώσει τρεις μονογραφίες: Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της µουσικής του και τα προβλήµατα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή µουσική (Ιανός, 2014)· Συννεφιασμένη Κυριακή και Τη Υπερμάχω – Καθρέφτισμα ή αντικατοπτρισμός;(Fagotto, 2017)· Το λαϊκό πιάνο – Η εποχήτουρεμπέτικου (Πριγκηπέσσα, 2018).
Διαβάστε το άρθρο εδώ